
Poznaj zdrowotne właściwości miodu
Mówi się, iż Hipokrates oraz Pitagoras długość swojego życia zawdzięczają spożywaniu miodu. Zobaczmy zatem, jaki jest wpływ miodu na zdrowie.
Okazuje się, że miód:
- wzmacnia serce,
- odżywia mózg,
- działa przeciwbiegunkowo – rozcieńczony i podany na zimno,
- zwalcza zaparcia – podany stężony i lekko podgrzany,
- poprawia trawienie
- goi rany
- zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę,
- jest dobry na bezsenność,
- zwiększa odporność orgaznimu,
- chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia,
- wspomaga leczenie kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury oraz zapalenia zatok,
- regeneruje zmęczony mózg i serce,
- zmniejsza ryzyko powstania bliznowców,
- leczy wrzody żołądka,
- obniża ciśnienie tętniczne,
- hamuje procesy miażdżycowe,
- leczy schorzenia wątroby,
- łagodzi skutki stresu,
- leczy drogi żółciowe,
- dobry na przeziębienia,
- pomaga na kłopoty z gardłem,
- pobudza pracę mózgu,
- hamuje powstawanie próchnicy,
- chroni przed powstaniem pęcherzy i bliz pooparzeniowych,
- ma właściwości bakteriobójcze.
Lecznicze właściwości miodu to nie wszystko
Miód posiada także liczne kosmetyczne właściwości:
- nawilża,
- rozjaśnia,
- uelastycznia skórę,
- neutralizuje skutki picia alkoholu.
Według nas warto wprowadzić miód do codziennej diety oraz pielęgnacji. Lecznicze właściwości miodu są znane od setek lat.