Choroby cywilizacyjne - Insulinooporność, Cukrzyca
Odkąd pamiętam wyobrażałam sobie nasz organizm jako jedną bardzo złożoną maszynę, w której wszystkie trybiki muszą działać bez zarzutu. Gdy jeden zacznie szwankować, to reszta nie da rady pracować normalnie. Najlepszym tego dowodem jest insulinooporność, która powoduje, iż z czasem cały nasz organizm zaczyna źle działać, trybik po trybiku. Przyjrzyjmy się więc, o co taki szum z tą insulinoopornością.
Kiedy mówimy o insulinooporności (IO)?
Gdy organizm działa poprawnie spożywając węglowodany, nasze komórki beta reagują na wzrost poziomu cukru we krwi wydzielając odpowiednią ilości insuliny, która pomaga w rozkładzie cukru. Natomiast, gdy cierpimy na insulinooporność, nasze komórki beta reagują na podnoszenie się poziomu cukru we krwi wydzielaniem insuliny w ilościach większych niż potrzeba, co skutkuje zbyt szybkim obniżaniem poziomu glukozy. Przez 3, 4 godziny po zjedzeniu posiłku złożonego ze skrobi możemy czuć się roztrzęsieni, mieć problemy z koncentracją, pamięcią roboczą i być okropnie głodni.
Po co nam ta insulina?
Insulina to jeden z hormonów w naszym ciele. Nasz organizm potrzebuje insuliny, by przetransportować glukozę z krwioobiegu do mięśni. Czyli jednym z zadań insuliny jest otwieranie receptorów na powierzchni komórek mięśniowych, tak by glukoza mogła do nich przeniknąć. Inaczej mówiąc insulina reguluje ilości glukozy, która przenika do mięśni. Gdy mięśnie mają wystarczającą ilość glukozy przestają na nią reagować, czyli przejście się zamyka. To bardzo dobrze, gdyż zbyt duża ilość glukozy w komórkach powoduje ich nabrzmienie i pękanie.
Gdy natomiast do twojego krwioobiegu dociera więcej glukozy niż potrzebują twoje mięśnie insulina przekształca je w tłuszcz. Aktywują się enzymy wtłaczające tłuszcz do brzucha a blokują te, które je odprowadzają. Czyli zaczynasz tyć w okolicy brzucha i pomimo wysiłków nie możesz zrzucić nagromadzonych kilogramów.
Kiedy powstaje insulinooporność (IO)?
Jeśli organizm spożywa więcej węglowodanów niż jego mięśnie są w stanie spalić, zwiększa się poziom glukozy we krwi, organizm by obniżyć poziom glukozy we krwi wytwarza więcej insuliny.
Nadmiar insuliny wpycha kalorie do komórek tłuszczowych i zamyka je tam. Paliwo więc nie może dostać się m.in. do mózgu i mięśni. W efekcie czego nie mamy siły i jesteśmy ciągle głodni. By się nasycić jemy jeszcze więcej węglowodanów i powstaje błędne koło, które prowadzi nas do złego samopoczucia, otyłości i powolnego wygłodzenia/wyniszczenia całego naszego organizm, a stąd już niestety niedaleka droga do poważnych chorób.
Jak insulinooporność (IO) wpływa na nasz organizm?
Z IO mamy do czynienia, gdy nasz organizm produkuje za dużo insuliny, która jak wiemy nadmiar paliwa wciska do komórek tłuszczowych (w pierwszej kolejności brzucha) i tam je zamyka. Paliwo nie może przedostać się do mięśni, w których dało by nam energię, ani do mózgu, gdzie zaspokoiło by apetyt. To dlatego osoby z insulinoopornością czują się ciągle zmęczone i głodne.
Okazuje się, że osoby z IO po zjedzeniu węglowodanów (który w organizmie rozkłada się na cukry) produkują aż do 6 razy więcej insuliny niż osoby bez tego problemu. Czyli tyjemy 6 razy szybciej niż inne osoby.
![]() |
![]() |
Ćwiczenia a insulinooporność
Czy przy insulinooporności naprawdę muszę zacząć regularnie ćwiczyć?
TAK. Ćwiczenia nie tylko spalają kalorie, ale także uwrażliwiają mięśnie na insulinę, czyli przeciwdziałają insuliooporności. Badania dowodzą, że regularne ćwiczenia dają niemal 100% skuteczność w usuwaniu / leczeniu insulinooporności.
Ciekawe jest to, że w ciągu zaledwie kilkunastu minut od rozpoczęcia aktywności fizycznej mięśnie zaczynają znów reagować na insulinę. Jeśli maszerujesz prze około 30 minut, mięśnie reagują na insulinę aż przez 24-48 godzin. Dzięki czemu organizm nie musi produkować jej tak dużo. Insulina przestaje wtłaczać kalorie do komórek tłuszczowych a paliwo dociera do mózgu (zaspokajając głód) i do mięśni (dodając energię). To trochę jak magia.
Jakie są skutki nieleczonej insulinooporności IO?
Ponieważ insulinooporność powoduje, iż mięśnie i mózg nie dostają wystarczającej ilości pożywienia, cały organizm zaczyna być niedożywiony, co skutkuje złą pracą reszty organów. Poszczególne trybiki zaczynają szwankować. Znaczy to ni mniej ni więcej, że nieleczona insulinooporność z pewnością spowoduje kolejne choroby. Wysiądzie nam to co jest najsłabsze. Badania dowodzą, że w następnej kolejności zaraz po insulinooporności przychodzi cukrzyca, często niestety też nowotwory.
Insulinooporność a cukrzyca.
IO jest stanem przed cukrzycowym. Nieleczona zapewne doprowadzi nas do cukrzycy, oraz do innych chorób m.in. nowotworów. Przeczytaj fragment wyżej „Jakie są skutki nieleczonej IO”.
Insulioopornością jak sobie z nią radzić? IO jak z nią walczyć?
Przy IO ważne jest by stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, regularnie ćwiczyć (wiem, że to banał, ale naprawdę działa, przetestowałam na sobie), wysypiać się i oczywiście odżywiać organizm. Właściwa ilość i jakość witamin oraz minerałów w organizmie ma ogromne znaczenie przy insulinooporności. Czemu jest to takie ważne wyjaśniłam wyżej.
Dlatego ja wspomagam mój organizm naturalnymi, aloesowymi suplementami diety. Mam do nich zaufanie, gdyż nie raz już widziałam ich działanie w praktyce. To też opisałam w innych artykułach. Poniżej podaję produkty wraz z opisem działania, które mogą przypaść Ci do gustu. Ja sama regularnie stosuję 4 z nich.













Zestaw przeciw insulinooporności:
MIĄŻSZ ALOESOWY
Stosowanie: od 5 do 50ml przed głównymi posiłkami.
Picie miąższu aloesowego jest rewelacyjną formą przeciwdziałania insulinooporności czy cukrzycy. Jego składniki działają regulująco w stanach nieprawidłowej tolerancji glukozy. Poprzez stymulację wysp trzustki do wydzielania insuliny działają regulująco na metabolizm cukrów. A co bardzo ważne, nie wywołują hipoglikemii u ludzi zdrowych.
LYCIUM PLUS
Stosowanie: 2-3 tab dziennie przed posiłkiem.
Zawarte w tym preparacie składniki mają szerokie działanie detoksykacyjne. Polisacharydy wykazują działanie hipoglikemiczne i uwrażliwiające na insulinę. Dzieje się to poprzez zwiększenie metabolizmu glukozy i wydzielanie insuliny oraz wpływ na odnawianie się komórek beta trzustki.
Składniki Lycium Plus zwiększają tempo przemiany materii i zmniejszają otyłość brzuszną wynikającą z kaloryczności posiłków.
Naukowcy zidentyfikowali w korzeniu lukrecji grupę związków, które zmniejszają insulinooporność i mogą być stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2. Badania dowodzą, że związki te działają bezpośrednio na receptory odpowiedzialne za gospodarkę lipidową i dokomórkowe pobieranie glukozy.
GIN-CHIA
Stosowanie: 2-3 tabletki dziennie przed posiłkiem.
Żeń-szeń korzystnie wpływa na pracę narządów wydzielania wewnętrznego. Znaczy to ni mniej ni więcej, że pobudza pracę serca, działa przeciwzakrzepowo, reguluje poziom krwi i obniża poziom cholesterolu.
Włóknik nasion chia szybko i dobrze żeluje w wodzie, co znaczy, że nasiona te są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1. Koloid powoduje pewnego rodzaju barierę pomiędzy węglowodanami a enzymami trawiennymi dzięki czemu zostaje spowolnione przekształcanie wielocukrów w cukry proste. Co natomiast stanowi bardzo istotną wiadomość dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
FOREVER LEAN
Stosowanie: 3 tabletki dziennie bezpośrednio przed głównymi posiłkami.
Opuncja figowa absorbuje znaczną ilość tłuszczu, który w przeciwnym wypadku został by zmagazynowany w organizmie. Dzieje się tak, iż opuncja figowa posiada wysoką zawartości rozpuszczalnego błonnika.
Fasola zwyczajna spowalnia przyswajanie cukrów w jelicie cienkim, czasowo hamując działanie enzymów odpowiedzialnych za przemianę skrobi w glukozę.
Składniki te zostały dopełnione chromem, który wspiera organizm w zakresie utrzymywania odpowiedniego poziomu cukru we krwi (wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy), obniża insulinooporność obwodową.
ABSORBENT-C
Stosowanie: 2-4 tabletki dziennie.
Witamina C dzięki unikatowemu połączeniu z błonnikiem owsianym jest produktem o przedłużonym czasie wchłaniania i w niemal 100% przyswajalnym przez nasz organizm. Towarzyszące witaminie C bioflawonoidy z owoców cytrusowych działają wspólnie potęgując działanie antyutleniające (przeciwdziała tworzeniu przez wolne rodniki uszkodzeń w DNA, a także uczestniczy w usuwaniu uszkodzeń poprzez regulacje enzymów naprawczych).
Flawonoidy w połączeniu z witaminą C ochronią kolagen i kwas hialuronowy przed niszczącym działanie wolnych rodników (np. spowalniają proces glikacji kolagenu w ciele szklistym oka i hamują powstawanie złogów i zmętnień). Wpływa korzystnie na wzrost frakcji HDL u osób z cukrzycą typu 2.
UZUPEŁNIAJĄCO:
FOREVER GARCINIA PLUS
Stosowanie: 2-3 tabletki na 30-60 min. przed głównym posiłkiem.
Z dobrym efektem może być używany przez osoby chcące stracić zbędne kilogramy, oraz chcące utrzymać prawidłową wagę.
Wyciąg z owoców tamaryndowca jest bogaty w kwasy hydroksycytrynowy (HCA), który powoduje, że nadwyżka węglowodanów nie może zostać przekształcona w tkankę tłuszczową, oraz pośrednio reguluje apetyt. Dodatek pikolinianu chromu wspomaga przemianę cukrów w organizmie, dzięki czemu może zapobiegać cukrzycy.
MLECZKO PSZCZELE
Stosowanie: 2-3 tabletki dziennie przed posiłkiem trzymać pod językiem.
Mleczko Pszczele to bogactwo składników odżywczych w idealnych proporcjach. Działa przeciwcukrzycowo. U osób z cukrzyca powoduje spadek stężenia glukozy na czczo oraz zmniejszenie w surowicy stężenia hemoglobiny glikowanej, a także zwiększenie stężenia insuliny.
ARCTIC SEA
Stosowanie: 3-4 tabletki dziennie.
Kwasy omega3 wykazują działanie wzmacniające i regenerujące błony komórkowe. Znaczy to, że odnawiają ich strukturę i zwiększają elastyczność. Wbudowując się w struktury mięśni zmniejszają ich oporność na insuliną, dzięki czemu pobierają one więcej glukozy, a tym samym zmniejsza się jej poziom w krwioobiegu.
NATURAL-MIN
Stosowanie: 2-4 tabletki dziennie.
Składniki mineralne podobnie jak witaminy muszą być dostarczane codziennie. Brak lub niedobór tych składników powoduje bardzo poważne zaburzenia. Weźmy po uwagę tylko cynk. Cynk jest obecny w centrach aktywnych ok 200 enzymów uczestniczących w różnych przemianach metabolicznych oraz ma wpływ na prawidłowe wydzielanie insuliny. Co jeśli go zabraknie?
FOREVER CALCIUM / FOREVER IMMUBLEND / FOREVER DAILY
to źródło witaminy D, od 400 do 2000IU.
Podawanie małym dzieciom nawet niewielkich dawek witaminy D może ochronić je przed rozwojem cukrzycy typu I w późniejszym okresie życia, ale także przed nadwagą i chorobą trzewną.
Witamina D zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych makro i mikronaczyniowych oraz neuropatii obwodowej u chorych na cukrzycę typu 2.
FOREVVER B12 PLUS
Stosowanie: 1 tabletka dziennie.
1/3 otyłych nastolatków z insulinoopornością ma niskie lub graniczne stężenie witaminy B12 w surowicy krwi.
Niedobór witaminy B12 jest powszechny u osób z cukrzycą typu 2 i jest związane z niekorzystnymi parametrami lipidów.
Niedobór witaminy B12 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji i zaburzeniami zdolności poznawczych u osób z insulinoopornością leczonych za pomocą metmorfiny.