Kwas L-askorbinowy (witamina C)
Kwas L-askorbinowy to nic innego jak witamina C. W naszym ciele jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Kwas L-askorbinowy wzmacnia odporność, ułatwia gojenie skaleczeń i ran, skraca czas trwania kataru, ułatwia wchłanianie żelaza, bierze udział w syntezie kolagenu. A to tylko kilka jego dobroczynnych właściwości. Co ważne, nie można jej przedawkować. Nasz mądry organizm pobiera z pożywienia taką ilość jaka jest mu niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, a nadmiar wydala. Jeśli jednak w pożywieniu dostarczymy za małą ilość witaminy C nasz organizm choruje, co najczęściej objawia się podatnością na infekcje, wypadaniem zębów, krwawieniem dziąseł, bólami mięśni i stawów. Naukowcy dowodzą, że zubożała gleba dostarcza owocom i warzywom mniej składników odżywczych niż to było kiedyś. Oznacza to, że musimy zjeść ich więcej by dostarczyć wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jesteśmy więc zmuszeni suplementować witaminę C. A jeśli tak, to warto wybrać najlepszą dostępną na rynku.
Jako sklep Aloe Werwa rekomendujemy stosowanie witaminy C wraz z naturalnymi bioflawonoidami cytrusowymi, osadzonej w matrycy z otręb owsianych. Dzięki temu jest ona niezwykle wydajnie pożytkowana przez nasz organizm. Podczas wyboru suplementu warto także zwrócić uwagę na jego producenta. My stawiamy na lidera produkcji suplementów firmę Forever, która obecna jest niemal na całym świecie, bo aż w ponad 170 krajach. Dzięki własnym plantacjom, fabrykom oraz laboratoriom producent ten oferuje produkty najwyżej jakości, których skuteczność oraz bezpieczeństwo zostały przebadane laboratoryjnie. Produkty te posiadają niezbędne certyfikaty jakości i bezpieczeństwa, a nad ich składem nieustannie pracuje sztab naukowców (nie rzadko noblistów) z całego świata.
![]() |
![]() |

Kwas L-askorbinowy – co to jest?
Kwas L-askorbinowy to inna nazwa witaminy C. To związek organiczny, którego nasz organizm nie wytwarza sam, jesteśmy zmuszeni dostarczać ją z pożywieniem. Pozyskujemy ją z warzyw i owoców. Największa ilość witaminy C występuje w pietruszce, cytrusach, owocach kiwi, czarnej porzeczce, truskawkach oraz warzywach kapustnych. Ponieważ jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, jej nadmiar łatwo usuwany jest z organizmu.
Kwas L-askorbinowy (witamina C) – właściwości.
Może się okazać, że jest najlepiej przebadaną witaminą na świecie. Badania dowodzą, że:
- skutecznie walczy z infekcjami,
- podnosi odporność organizmu,
- jest bardzo silnym przeciwutleniaczem,
- jest antyoksydantem, więc posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników,
- ułatwia wchłanianie żelaza z pokarmów,
- bierze udział w aktywacji wielu enzymów,
- jest niezbędna do syntezy kolagenu, a więc utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej,
- dzięki niej rany i uszkodzenia skóry szybciej się goją,
- wspomaga syntezę hormonów kory nadnerczy oraz bierze udział w procesie utleniania i redukcji wewnątrzkomórkowej,
- jest bardzo podatna na uszkodzenia, np. pod wpływem wysokiej temperatury, światła słonecznego i kontaktu z powietrzem.
Kwas L-askorbinowy (witamina C) – niedobór.
Częstymi skutkami niedoboru kwasu L-askorbonowego, czyli witaminy C są:
- obniżoną odporność,
- wypadanie zębów,
- kruchość i pękanie naczyń krwionośnych,
- powolne gojenie ran,
- bóle mięśni i stawów,
- krwawienie i owrzodzenie dziąseł,
- niedokrwistość,
- obrzęk i bolesność stawów,
- nieprawidłowe zrastanie się kości,
- szkorbut.
Kwas L-askorbinowy (witamina C) – zalecana dzienna dawka
- Dzieci do 1 roku życia - 20 mg
- Dzieci 1-3 rok życia - 40 mg
- Dzieci 3-12 rok życia - 50 mg
- Chłopcy 12-18 rok życia - 75 mg
- Dziewczęta 12-18 rok życia - 65 mg
- Mężczyźni - 90 mg
- Kobiety - 75 mg
- Kobiety w ciąży - 85 mg
- Kobiety karmiące piersią - 120 mg
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta wraz z dużą aktywnością fizyczną, wymiotami, zaburzeniami pracy jelit, a także u palaczy, osób zestresowanych, osób z cukrzycą, cierpiących na nadciśnienie tętniczne, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Kwas L-askorbinowy (witamina C) – czy warto suplementować?
Kwas L-askorbinowy ma tę zaletę, że nie można go przedawkować. Natomiast jego niedobór ma opłakane skutki. Do najczęstszych objawów niedobory witaminy C zaliczamy obniżoną odporność, wypadanie zębów, pękanie naczyń krwionośnych, powolne gojenie ran oraz bóle mięśni i stawów.
Źródła:
- Instytut Żywności i Żywienia, "Normy żywienia dla populacji Polski", https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://www.medonet.pl/zdrowie,jak-stosowac-i-dawkowac-kwas-l-askorbinowy-,artykul,1726519.html