L-arginina
L-arginina to aminokwas bardzo lubiany przez sportowców. Badania dowodzą, że zwiększa on wydolność fizyczną podczas wysiłku, wspomaga budowę masy mięśniowej oraz przyspiesza regenerację po wysiłku. Dzieje się tak, ponieważ L-arginina przyspiesza syntezę tlenku azotu (NO), co prowadzi do zwiększenia średnicy naczyń krwionośnych, czyli dostarczenia dużej ilości tlenu oraz składników odżywczych, w krótkim czasie. Dotlenione i dożywione mięśnie to więcej siły podczas treningu, oraz skuteczniejsza regeneracja po treningu. To zjawisko nazywamy „pompą mięśniową”. Naukowcy donoszą, że L-arginina wspiera także nasz organizm w walce z bakteriami, wirusami i komórkami nowotworowymi. Dobrą wiadomością, jest fakt, że nasz organizm sam wytwarza ten aminokwas. Złą natomiast, że przy wzmożonym wysiłku lub mało urozmaiconej diecie wytwarzamy go za mało. Dlatego suplementy diety zawierające L-argininę są tak lubiane przez sportowców.
Jako sklep Aloe Werwa rekomendujemy przyjmowanie L-argininy wraz z witaminą C, D, B6, B12, kwasem foliowym oraz aloesem, gdyż taki koktajl odżywczy zapewni rewelacyjne wyniki. Taką mieszankę składników można znaleźć w suplemencie diety firmy Forever, o nazwie Argi+, amerykańskiego producenta obecnego w 170 krajach. Dzięki własnym plantacjom, fabrykom oraz laboratoriom producent ten oferuje produkty najwyżej jakości, posiadające niezbędne certyfikaty bezpieczeństwa i jakości. Wszystkie jego suplementy zostały przebadane laboratoryjnie, a nad ich składem nieustannie pracuje sztab naukowców z całego świata.
![]() |
![]() |

L-arginina – co to jest i jakie ma znaczenie w organizmie człowieka?
L-arginina, czyli kwas 2-amino 5-guanidynowalerianowy to endogenny aminokwas, czyli wytwarzany w organizmie z innych związków. L-arginina wytwarzana jest z proliny i kwasu glutaminowego. Bierze udział w wytwarzaniu tlenku azotu (NO).
L-arginina:
- zwiększa zdolności wysiłkowe, poprzez stymulację syntezy tlenku azotu, kreatyny i hormonu wzrostu,
- przyspiesza budowę masy mięśniowej,
- przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku,
- zmniejsza oznaki przetrenowania,
- zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej,
- wspiera usuwanie toksycznego amoniaku,
- wspiera układ immunologiczny w walce z wirusami, bakteriami i komórkami nowotworowymi,
- wspiera metabolizm energetyczny mięśni, jąder, nerwów,
- wspiera syntezę tlenku azotu,
- przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości, gdyż przyśpiesza dzielenie się komórek,
- zwiększa wrażliwość na insulinę i proces jej wydalania,
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- reguluje ciśnienie tętniczne krwi i chroni przed chorobą wieńcową,
- stomatolodzy używają go do leczenia nadwrażliwości zębów.
L-arginina – źródła pozyskiwania?
Gdy w naszym organizmie jest wystarczająca ilość składników (proliny i kwasu glutaminowego) służących do produkcji L-argininy, nie ma mowy o niedoborze tego aminokwasu. Nasz organizm pozyskuje te składniki z pożywienia. Dlatego urozmaicona dieta jest tak ważna. Bogatym źródłem niezbędnych składników jest nabiał, jaja, owoce morza, białe i czerwone mięso, a także wszystkie typy orzechów, nasion, ciecierzycy, soi, granoli oraz produktów pełnoziarnistych.
Zawartość argininy w różnych produktach żywnościowych
Produkt spożywczy |
Arginina, g/100 g |
Mięso wołowe |
1,36 |
Jaja |
0,77 |
Mleko |
0,11 |
Łosoś |
1,15 |
Kasza gryczana |
1,72 |
Chleb wiejski |
0,27 |
Bułki pszenne zwykłe |
0,33 |
Płatki owsiane |
0,72 |
Nasiona słonecznika |
2,34 |
Nasiona sezamu |
2,47 |
Orzechy laskowe |
2,04 |
Orzechy włoskie |
2,43 |
Orzeszki ziemne |
1,93 |
Soczewica |
2,26 |
Migdały |
2,15 |
Szpinak |
0,18 |
L-arginina – skutki niedoboru
Ze względu na to, że L-arginina wytwarzana jest w naszym organizmie, jej niedobór występuje bardzo rzadko. Naukowcy dowodzą, że niedobór L-argininy najczęściej pojawia się:
- wraz z wiekiem, gdy wydajność jej tworzenia spada
- u wcześniaków, gdyż dzieci urodzone wcześniej mają upośledzoną funkcję jej syntezowania
- przy nieprawidłowej diecie
- przy dużym wysiłku fizycznym
Niedobór tego aminokwasu prowadzi do:
- nieprawidłowości w tkance mięśniowej, a nawet jej zaniku,
- zachwiania wydzielania insuliny,
- zaburzeń metabolizmu tłuszczów w wątrobie,
- zaburzeń układu krwionośnego, a to do chorób serca.
L-arginina – czy jest bezpieczna?
L-arginina jest nam potrzebna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego ciała. Jednak jej nadmiar już nie. Gdy L-argininy jest za dużo zaczyna działać dokładnie odwrotnie. Na przykład zamiast chronić przed zawałem, przyspiesza go.
Unikać przyjmowania L-argininy powinny osoby biorące leki wpływające na stężenie potasu w organizmie oraz chore na cukrzycę, gdyż aminokwas ten podwyższa poziom glukozy we krwi.
Źródła:
- Bogdański P., Pupek-Musialik D., Jabłecka A., Bryl W., Suplementacja L-argininy w nadciśnieniu tętniczym - fakty i kontrowersje, Nadciśnienie Tętnicze 2001.
http://benevobis.com.pl/wp-content/uploads/2017/03/arginina.pdf - Kostka-Trąbka E., Arginina – znany aminokwas o nowych możliwościach zastosowań klinicznych, Ordynator Leków 2002.
- Rytlewski K., Olszanecki R., Zdebski Z., Badania kliniczne nad znaczeniem egzogennej L -argininy w przebiegu ciąży. W: Zdebski Z., Lauterbach R., Rytlewski K., Tomaszczyk J. (red.), Probl. Perinat. Klin., Wydawnictwo Studio PIN, Kraków 2001.
- Ścibior D., Czeczot H., Arginina – metabolizm i funkcje w organizmie człowieka. Postępy Hig. Med. Dośw. 2004.
- McNeal C.J., Meininger C.J., Reddy D., Wilborn C.D., Wu G., Safety and Effectiveness of Arginine in Adults. J Nutr.
- Zozulińska D., Majchrzak A., Znaczenie argininy w patologii przewlekłych powikłań cukrzycy, Diabetologia Doświadczalna i Kliniczna, 2004.
- Chęciński P., Badania nad skutecznością suplementacji L-argininy u chorych z miażdżycowym niedokrwieniem kończyn dolnych. Ordynator Leków 2002.