Multiminerały i multiwitaminy
Ciało człowieka w 60% składa się z wody, w 36% ze składników organicznych, a w 4% ze składników nieorganicznych (mineralnych). Składniki mineralne (makroelementy i mikroelementy) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To dzięki nim cieszymy się zdrowiem i siłą. Dla naszego zdrowia ważne są także witaminy, które regulują reakcje chemiczne w naszym organizmie. Co ciekawe, nie potrafimy ich sami wytworzyć (z wyjątkiem witaminy D). Minerały i witaminy musimy zatem dostarczać wraz z pożywieniem. A jak wiemy, jakość jedzenia znacząco się pogorszyła. Związane jest to z zanieczyszczeniem środowiska, zubożałą glebą, pryskaniem plonów i wieloma innymi czynnikami. Fakt pozostaje jeden, by cieszyć się zdrowiem, musimy suplementować niezbędne do życia minerały i witaminy. Równie ważna jak suplementacja, jest także jakość dostarczanych składników mineralnych i witamin. Nie każdy wie, że nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Tu właśnie pojawia się problem, z jednej strony wiemy, że musimy suplementować multiminerały i mutliwitaminy (w pożywieniu jest ich za mało), a z drugiej nie możemy ich przedawkować, gdyż to także nam szkodzi. Na rynku dostępna jest ogromna ilość preparatów z witaminami i minerałami. Jak więc wybrać bezpieczny preparat o idealnym składzie?
Jako sklep Aloe Werwa rekomendujemy suplementy amerykańskiej firmy Forever, która obecna jest w 170 krajach. Warto stawiać na lidera, gdyż dzięki temu mamy pewność, że przyjmowany przez nas minerały i witaminy są najwyższej jakości. Nad składem multiwitamin i multiminerałów non stop pracuje sztab noblistów z całego świata, ciągle je udoskonalając. Zostały przebadane laboratoryjnie i posiadają niezbędne certyfikaty jakości oraz bezpieczeństwa. Tylko produkty najwyższej jakości są gwarancją Twojego zdrowia.
![]() |
![]() |







Minerały – po co są nam potrzebne?
Jak już wspomniano ciało człowieka w 60% składa się z wody, 36% to składniki organiczne, czyli białka, tłuszcze (lipidy), cukry (węglowodany) i kwasy nukleinowe. Pozostałe 4% to składniki nieorganiczne (mineralne), i co ciekawe nie możemy ich wytworzyć sami, musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem.
Składniki mineralne dzielimy na makroelementy (chlor i siarka, magnez, fosfor, wapń, potas, sód) i mikroelementy (pierwiastki śladowe; żelazo, miedź, kobalt, cynk, molibden, mangan, jod, fluor, chrom, selen).
Minerały – jakie mają funkcje?
Makroelementy:
Magnez (Mg)
- zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia
- pomaga zachować zdrową skórę, włosy, paznokcie, kości oraz zęby
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i enzymów trawiennych
- działa przeciw miażdżycowo
- wspiera rozwój mięśni
- działa przeciwstresowo
- wpływa korzystnie na mózg
- przyśpiesza wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego
- chroni przed zakwaszeniem
Gdy odczuwamy nudności, biegunkę lub brak apetytu warto sprawdzić poziom magnezu.
Wapń (Ca)
- pomaga zachować zdrowe kości i zęby, oraz skórę, włosy i paznokcie
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i enzymów trawiennych
- zapobiega uczuleniom
- odgrywa rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych
- wpływa na krzepliwość krwi
- reguluje rytm serca
- wpływa na wchłanianie witaminy B12
Zwróć uwagę na podwyższone ciśnienie lub osłabienie kości. Jeśli je zaobserwujesz zwiększ ilość spożywanych brokułów.
Potas (K)
- reguluje gospodarkę wodną
- reguluje pracę mięśnia sercowego
- odpowiada za obniżenie ciśnienia krwi
- reguluje pracę układu trawiennego, wydziela soki żółciowe
Osłabienie, szum w uszach, zły rytm serca, mogą świadczyć o niedoborze potasu. Zalecane jest spożywanie ziemniaków, moreli i pomarańczy.
Chlor (CI)
- reguluje gospodarkę wodną i równowagę kwasowo-zasadową
- wytwarza kwas solny w żołądku
- wpływa na funkcjonowanie serca
Sód (Na)
- reguluje gospodarkę wodną
- składnik płynów ustrojowych
- wpływa na równowagę kwasowo-zasadową
Fosfor (P)
- składnik kości, zębów, krwi, kwasów neukleinowych, lecytyny, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych, kefaliny
- ważny w procesach anabolicznych i katabolicznych
Mikroelementy:
Żelazo (Fe)
- składnik hemoglobiny
- zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia
- podnosi odporność
- wpływa pozytywnie na układ nerwowy
- wspierają utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych i widzenia
- pomaga w prawidłowym transporcie???, tlenu i produkcji krwinek czerwonych
- niedobór powoduje anemię
Gdy zauważamy u siebie krótki oddech, osłabienie lub wręcz stałe zmęczenie należy wzbogacić dietę o buraki i szpinak. Warto też wiedzieć, że żelazo jest lepiej przyswajalne razem z witaminą C.
Cynk (Zn)
- wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego
- bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
- wspomaga leczenie ran i oparzeń
- wspiera prawidłowe widzenie i funkcje poznawcze
- pomaga zachować zdrowe paznokcie, włosy, skórę, kości i zęby
- pomaga w utrzymaniu płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych
- ochrania komórki przed nadmiarem wolnych rodników
Miedź (Cu)
- pomaga w prawidłowej funkcji układu odpornościowego
- pomaga zachować zdrowe paznokcie, włosy, skórę, kości i zęby
- wspiera gojenie ran
- wspiera wytwarzanie krwinek czerwonych, kolagenu i kości
- wspomaga wchłanianie żelaza
- ochrania komórki przed nadmiarem wolnych rodników
- pomaga w prawidłowym transporcie żelaza, tlenu i produkcji krwinek czerwonych w organizmie
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i enzymów trawiennych
Mangan (Mn)
- pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę, kości i zęby
- ochrania komórki przed nadmiarem wolnych rodników
Molibden (Mo)
- pomaga zachować zdrową skórę, włosy, paznokcie, kości i zęby
- uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczy i puryn
Selen (Se)
- wspiera naszą odporność
- eliminuje metale ciężkie i wolne rodniki
- reguluje pracę tarczycy
- pomaga zachować zdrową skórę, włosy, paznokcie, kości i zęby
- pomaga w utrzymaniu płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych
- ochrania komórki przed nadmiarem wolnych rodników
- działa w połączeniu z witaminą E
Jod (I)
- składnik hormonów tarczycy
- reguluje przemiany energetyczne w ciele
- wpływa na dojrzałość płciową
Fluor (F)
- składnik zębów i kości
- wpływa na gospodarkę wapnia i fosforu
Chrom (Cr)
- reguluje poziom kwasów tłuszczowych i cholesterolu
- uczestniczy w metabolizmie glukozy
Składniki mineralne – dzienna zapotrzebowanie dla osoby dorosłej
SKŁADNIKI MINERALNE |
|
potas (mg) |
2000 |
chlor (mg) |
800 |
wapń (mg) |
800 |
fosfor (mg) |
700 |
magnez (mg) |
375 |
żelazo (mg) |
14 |
cynk (mg) |
10 |
miedź (mg) |
1 |
mangan (mg) |
2 |
fluor (mg) |
3,5 |
selen (µg) |
55 |
chrom (µg) |
40 |
molibden (µg) |
50 |
jod (µg) |
150 |
Witaminy
Witaminy – co musisz o nich wiedzieć?
Witaminy to organiczne związki, od których zależy przebieg wielu procesów metabolicznych w naszym ciele. Odpowiadają za wzrost odporności, rozwój kości i wzroku, przepływ krwi, a także za koncentrację i psychikę. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie (ich nadmiar wydalany) i rozpuszczalne w tłuszczach (ich nadmiar zostanie zatrzymany w organizmie, co prowadzi do chorób). Niemal wszystkie witaminy musimy dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Większość dostarczymy jedząc warzywa i owoce. Natomiast witaminę B12 organizm pozyskuje z produktów zwierzęcych. Witamina D3, powstaje zaś w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie to biotyna, kwas pantotenowy, C, witaminy z grupy B, PP
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to A, D, E, K. UWAGA! Tych ostatnich lepiej nie przedawkować.
Witaminy – po co są nam potrzebne?
Witaminy w naszym ciele pełnią funkcję regulującą. Umożliwiają i wspomagają reakcje chemiczne w organizmie, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Nasz organizm sam ich nie syntetyzuje. Musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Warzywa i owoce dostarczają nam prawie wszystkie witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wyjątkiem jest witamina B12, występująca tylko w produktach zwierzęcych, oraz witamina D, którą produkuje skóra pod wpływem słońca. Bez witamin z owoców i warzyw nie mamy szans na zdrowie i siłę. Generalnie niewystarczająca ilość witamin w naszym ciele najczęściej objawia się zaburzeniami pracy organizmu (chorobami), spadkiem formy, a czasem zagrożeniem życia. Jednak także za duża ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, przyczynia się do chorób. Najlepszy jest tu złoty środek.
Witaminy – funkcje?
witamina A
zwiększa odporność, wzmacnia błony śluzowe gardła, nosa, jelit i płuc, wpływa na wzrost i rozwój kości, zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu, wzmacnia żuchwę, zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry, reguluje procesy tworzenia nowych komórek, uczestniczy w procesie widzenia, zapobiega kurzej ślepocie, wpływa na pracę tarczycy
witamina D
reguluje wchłanianie wapnia i fosforu, wpływa na mineralizację kości i prawidłowy wzrost, łagodzi stany zapalne skóry, reguluje poziom cukru, pozytywnie wpływa na słuch, zapobiega rozwojowi nowotworów, reguluje wydzielanie insuliny, obejmuje grupę prawie 16 związków
witamina E
wzmacnia odporność i system immunologiczny, antyutleniacz, unieszkodliwia wolne rodniki, odnawia lipidy międzykomórkowe, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje pracę narządów rozrodczych, reguluje wytwarzanie czerwonych krwinek
witamina K
ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia koloryt skóry, zapobiega tworzeniu się pajączków na skórze, zmniejsza krwawienia miesiączkowe
witamina C (kwas askorbinowy)
wpływa odporność, skraca czas infekcji, odtruwa organizm, silny antyutleniacz, wzmacnia układ krwionośny, chroni serce, reguluje poziom cholesterolu, niezbędna do tworzenia kolagenu, odpowiada za elastyczność skóry, hamuje rozwój zaćmy
witamina B1
reguluje pracę układu nerwowego, przyśpiesza gojenie ran, odstrasza komary, wpływa na mocne śluzówki, reguluje błony śluzowye, naczynia krwionośne i czerwone krwinki, umożliwia wydalanie nadmiaru adrenaliny
witamina B3
wpływa na kondycję i wygląd skóry, usprawnia przepływ krwi w naczyniach, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega migrenie, zmniejsza ból, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego
witamina B5 (kwas pantotenowy)
wpływa na porost włosów i ich kolor, reguluje regenerację skóry i błon śluzowych, steruje pracą hormnów, uczestniczy tworzeniu przeciwciał
witamina B6
wspiera odporność organizmu, zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe, łagodzi bóle menstruacyjne, reguluje pracę gruczołów łojowych, koi podrażnienia skóry, leczy trądzik, niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, przeciwciał i hormonów
witamina B9 (kwas foliowy)
wpływa na prawidłowy rozwój płodu, zapobiega wadom płodu, bierze udział w podziałach komórkowych, tworzy DNA i RNA,, dzięki niemu powstaje hormon szczęścia
witamina B12
zmniejsza niedokrwistość i anemię, reguluje tworzenie czerwonych krwinek, wpływa na przemiany metaboliczne węglowodanów i tłuszczów, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje wzrost
Witaminy – dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej
witamina A (µg) |
800 |
witamina D (µg) |
5 |
witamina E (mg) |
12 |
witamina K (µg) |
75 |
wiamina C (mg) |
80 |
tiamina (B1) (mg) |
1,1 |
ryboflawina (B2) (mg) |
1,4 |
niacyna (B3) (mg) |
16 |
witamina B6 |
1,4 |
kwas foliowy (µg) |
200 |
witamina B12 (µg) |
2,5 |
biotyna (µg) |
50 |
kwas pantotenowy (mg) |
6 |
Witaminy – czy można je przedawkować?
Okazuje się, że tak. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie wydalany jest z naszego organizmu. Natomiast nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach kumulowany jest w naszym ciele. Na przykład nadmiar witaminy D powoduje zwapnienie tętnic, świąd skóry oraz kamicę nerkową. Nadmiar witaminy A uszkadza wątrobę, zmniejsza uwapnienie kości, u palaczy zwiększa ryzyko rozwoju raka płuc, natomiast u płodu powoduje rozwój wad wrodzonych. Nadmiar witamin E wywołuje zmęczenie oraz zaburzenia wzroku. Nadmiar witaminy K osłabia krzepliwości krwi, czyli zwiększa skłonność do siniaków i krwotoków, powoduje osteoporozę, zapalenia jelita, biegunki oraz słabsze gojenie się ran.
Źródła:
- Biltoft-Jensen A.E., Trolle E.T., Christensen G. i wsp.: Development of a recommended food intake pattern for healthy Danish adolescents consistent with the Danish dietary guidelines, nutrient recommendations and national food preferences. J. Hum. Nutr. Diet. 2008
- Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006: A Scientific Statement From the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation, 2006
- Hayman L.L., Meininger J.C., Daniels S.R. i wsp.: Primary prevention of cardiovascular disease in nursing practice: focus on children and youth. Circulation 2007
- Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych.. PZWL, Warszawa 2008
- Smit L.A, Mozaffarian D., Willett W.: Review of Fat and Fatty Acid Requirements and Criteria for Developing Dietary Guidelines. Ann. Nutr. Metab. 2009
- Szostak W.B., Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce kardiologicznej. Monografia dla lekarzy. Via Medica, Gdańsk 2009
- https://zdrowie.pap.pl/dieta/fakty-o-witaminach-e-d-i-k
- https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/tabela-zalecanych-ilosci-witamin-i-skladnikow-mineralnych-w-diecie-doroslego-czlowieka-aa-KiWR-nFRr-SWGs.html