Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy obecny jest w pożywieniu. Działa jak miotła, czyszcząca jelita z nieczystości i toksyn. Dzięki tej funkcji usprawniania pracę jelit, czyli reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Chroni nasz przewód pokarmowy przed chorobami, w tym także nowotworami: żołądka, jelita grubego i okrężnicy. Pochłania znaczną ilość tłuszczu, który zostałby zmagazynowany w organizmie, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Błonnik pokarmowy ochrania nasz układ krążenia zmniejszając wchłanianie cholesterolu. Chroni nas przed cukrzycą regulując poziom glukozy we krwi. Jednocześnie dodaje energii. Badania dowodzą, że ilość błonnika w pożywieniu znacząco się zmniejszyła. Spowodowane jest to zubożałą glebą, zanieczyszczeniem środowiska oraz pryskaniem warzyw i owoców. Zalecana dobowa dawka błonnika dla osoby dorosłej wynosi 25-35 g. By dostarczyć do organizmu taką dawkę błonnika pokarmowego powinniśmy zjeść około 3-5 kg warzyw i owoców dziennie. Dlatego naukowcy apelują by codziennie suplementować błonnik pokarmowy.
Z
tego też powodu sklep Aloe Werwa rekomenduje suplementowanie
błonnika pokarmowego produktem amerykańskiej firmy obecnej w 170
krajach na świecie. By mieć pewność jakości przyjmowanego
błonnika, należy bowiem postawić na lidera. Dzięki temu mamy
pewność, że przyjmowany przez nas błonnik jest rzeczywiście
najwyższej jakości. Polecany produkt posiada wszystkie niezbędne
certyfikaty jakości i bezpieczeństwa, został przebadany
laboratoryjnie a nad jego składem pracował sztab noblistów z
całego świata. Tylko produkt najwyższej jakości jest gwarancją
twojego zdrowia.
![]() | ![]() |
Błonnik pokarmowy - Dostępne produkty:
![]() |
Forever Fiber – błonnik pokarmowy
![]() |
Co to jest błonnik pokarmowy?
Błonnik
pokarmowy zwany jest także włóknem pokarmowym. To substancja
pochodzenia roślinnego, która w przewodzie pokarmowym nie ulega
trawieniu ani wchłanianiu. Pomimo, iż nie jest przyswajalny przez
nasz organizm to pozytywnie na niego wpływa. Posiada niejednorodną
chemicznie frakcję, która składa się z wielu różnych substancji
o charakterze niepolisacharydowym (kutyny, ligniny i taniny) oraz
polisacharydowym (hemicelulozy, celuloza, gumy, pektyny, skrobia
oporna na trawienie).
W
błonniku pokarmowym, można wyróżnić frakcje rozpuszczalne i
nierozpuszczalne w wodzie.
Błonnik
rozpuszczalny, zalicza się do niego gumy, pektyn, hemicelulozy,
betaglukany oraz inne związki rozpuszczalne w wodzie. Są one
degradowane przez mikroflorę jelita grubego, dzięki czemu są
wchłaniane i wykorzystywane przez organizm człowieka. Naukowcy
dowodzą, że dostarczają one energii naszemu ciału. Wpływają one
także na obniżenie cholesterolu.
Błonnik
nierozpuszczalny to głównie celuloza i lignina. Nie rozpuszczają
się one w wodzie i w słabych kwasach oraz zasadach. Są
niedegradowalne przez mikroflorę jelitową, stanowią balsam dla
naszych jelit, wpływają na ich motorykę. Błonnik nierozpuszczalny
ma ogromny i pozytywny wpływ na wchłanianie wody i zwiększenie
objętości stolca, co rewelacyjnie wpływa na perystaltykę jelit
oraz prawidłowe wypróżnianie.
Błonnik pokarmowy funkcje? Jaka jest jego rola?
- Jest wykorzystywany przez człowieka, jako źródło energii.
- Wpływa na szybkie zaspokajanie głodu
- Powoduje dłuższe odczuwanie sytości
- Powoduje polepszenie funkcji wydzielania śliny oraz żucia
- Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku
- Tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym
- Zwiększa wydalanie kwasów żółciowych wraz z kałem
- Ogranicza wchłanianie toksycznych substancji z pożywienia, takich jak np. metale ciężkie
UWAGA
! Spożywanie nadmiernej ilości może mieć działanie niekorzystne
Błonnik pokarmowy – na co pomaga?
Spożywając
odpowiednią ilość błonnika pokarmowego możemy zmniejszyć ryzyko
chorób układu krwionośnego a także obniżyć stężenie
cholesterolu. Błonnik usprawnia trawienie, reguluje pracę jelit,
zapobiega zaparciom, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko wystąpienia
nowotworu okrężnicy i jelita grubego. Błonnik pokarmowy reguluje
poziom cukru we krwi, zapobiega więc powstawaniu miażdżycy.
Rewelacyjnie oczyszcza organizm.
Błonnik pokarmowy – zalecana ilość na dobę
Dzieci
1-3 lata 10 g/dobę, 4-6 lat 14 g/dobę, 7-9 lat 16 g/dobę.
Młodzież
10-15 lat 19 g/dobę, 16-18 lat 21 g/dobę
Dorośli
19-65 lat 25 g/dobę, 66-100 lat 20 g/dobę
Błonnik pokarmowy – źródła w pożywieniu
Błonnik
pokarmowy spożyjemy w takich produktach jak:
Produkt |
Błonnik pokarmowy |
Produkt |
Błonnik pokarmowy |
Płatki jęczmienne |
9,6 |
Migdały |
12,9 |
Ryż brązowy, suchy |
8,7 |
Morele suszone |
10,3 |
Pieczywo żytnie razowe |
8,4 |
Śliwki suszone |
9,4 |
Płatki owsiane |
6,9 |
Orzechy laskowe |
8,9 |
Płatki kukurydziane |
6,6 |
Rodzynki suszone |
6,5 |
Kasza gryczana, sucha |
5,9 |
Słonecznik nasiona |
6,0 |
Pieczywo mieszane z ziarnami |
5,4 |
Pomarańcza |
1,9 |
Pieczywo żytnie pytlowe |
4,9 |
Truskawki |
1,8 |
Chleb baltonowski |
3,3 |
Śliwki |
1,6 |
Makaron czterojajeczny |
2,6 |
Winogrona |
1,5 |
Ryż biały, suchy |
2,4 |
Sok marchwiowy |
1,3 |
Bagietka |
2,2 |
Sok wielowarzywny |
1,2 |
Herbatniki |
1,3 |
Sok pomarańczowy, klarowany |
0,1 |
Otręby pszenne |
42 |
Sok jabłkowy |
0,0 |
Źródła:
-
Bienkiewicz M., Bator E., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej
- Dietary fiber for the treatment of type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22218620
- Water supplementation enhances the effects of high-fiber diet on stool frequency and laxative consumption in adult patients with functional constipation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9684123