Szukaj

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy obecny jest w pożywieniu. Działa jak miotła, czyszcząca jelita z nieczystości i toksyn. Dzięki tej funkcji usprawniania pracę jelit, czyli reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Chroni nasz przewód pokarmowy przed chorobami, w tym także nowotworami: żołądka, jelita grubego i okrężnicy. Pochłania znaczną ilość tłuszczu, który zostałby zmagazynowany w organizmie, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Błonnik pokarmowy ochrania nasz układ krążenia zmniejszając wchłanianie cholesterolu. Chroni nas przed cukrzycą regulując poziom glukozy we krwi. Jednocześnie dodaje energii. Badania dowodzą, że ilość błonnika w pożywieniu znacząco się zmniejszyła. Spowodowane jest to zubożałą glebą, zanieczyszczeniem środowiska oraz pryskaniem warzyw i owoców. Zalecana dobowa dawka błonnika dla osoby dorosłej wynosi 25-35 g. By dostarczyć do organizmu taką dawkę błonnika pokarmowego powinniśmy zjeść około 3-5 kg warzyw i owoców dziennie. Dlatego naukowcy apelują by codziennie suplementować błonnik pokarmowy.

Z tego też powodu sklep Aloe Werwa rekomenduje suplementowanie błonnika pokarmowego produktem amerykańskiej firmy obecnej w 170 krajach na świecie. By mieć pewność jakości przyjmowanego błonnika, należy bowiem postawić na lidera. Dzięki temu mamy pewność, że przyjmowany przez nas błonnik jest rzeczywiście najwyższej jakości. Polecany produkt posiada wszystkie niezbędne certyfikaty jakości i bezpieczeństwa, został przebadany laboratoryjnie a nad jego składem pracował sztab noblistów z całego świata. Tylko produkt najwyższej jakości jest gwarancją twojego zdrowia.



     

Błonnik pokarmowy - Dostępne produkty:

Forever Fiber – błonnik pokarmowy

  • 5 gram szybko rozpuszczającego się błonnika w poręcznej saszetce
  • eksperci zalecają spożywanie do 30 gram błonnika dziennie
  • przeciętnie z pożywienia dostarczamy zaledwie połowę tej ilości 


Co to jest błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy zwany jest także włóknem pokarmowym. To substancja pochodzenia roślinnego, która w przewodzie pokarmowym nie ulega trawieniu ani wchłanianiu. Pomimo, iż nie jest przyswajalny przez nasz organizm to pozytywnie na niego wpływa. Posiada niejednorodną chemicznie frakcję, która składa się z wielu różnych substancji o charakterze niepolisacharydowym (kutyny, ligniny i taniny) oraz polisacharydowym (hemicelulozy, celuloza, gumy, pektyny, skrobia oporna na trawienie).
W błonniku pokarmowym, można wyróżnić frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.
Błonnik rozpuszczalny, zalicza się do niego gumy, pektyn, hemicelulozy, betaglukany oraz inne związki rozpuszczalne w wodzie. Są one degradowane przez mikroflorę jelita grubego, dzięki czemu są wchłaniane i wykorzystywane przez organizm człowieka. Naukowcy dowodzą, że dostarczają one energii naszemu ciału. Wpływają one także na obniżenie cholesterolu.
Błonnik nierozpuszczalny to głównie celuloza i lignina. Nie rozpuszczają się one w wodzie i w słabych kwasach oraz zasadach. Są niedegradowalne przez mikroflorę jelitową, stanowią balsam dla naszych jelit, wpływają na ich motorykę. Błonnik nierozpuszczalny ma ogromny i pozytywny wpływ na wchłanianie wody i zwiększenie objętości stolca, co rewelacyjnie wpływa na perystaltykę jelit oraz prawidłowe wypróżnianie.

Błonnik pokarmowy funkcje? Jaka jest jego rola?

  • Jest wykorzystywany przez człowieka, jako źródło energii.
  • Wpływa na szybkie zaspokajanie głodu
  • Powoduje dłuższe odczuwanie sytości
  • Powoduje polepszenie funkcji wydzielania śliny oraz żucia
  • Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku
  • Tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym
  • Zwiększa wydalanie kwasów żółciowych wraz z kałem
  • Ogranicza wchłanianie toksycznych substancji z pożywienia, takich jak np. metale ciężkie

UWAGA ! Spożywanie nadmiernej ilości może mieć działanie niekorzystne

Błonnik pokarmowy – na co pomaga?

Spożywając odpowiednią ilość błonnika pokarmowego możemy zmniejszyć ryzyko chorób układu krwionośnego a także obniżyć stężenie cholesterolu. Błonnik usprawnia trawienie, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy i jelita grubego. Błonnik pokarmowy reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega więc powstawaniu miażdżycy. Rewelacyjnie oczyszcza organizm.

Błonnik pokarmowy – zalecana ilość na dobę

Dzieci 1-3 lata 10 g/dobę, 4-6 lat 14 g/dobę, 7-9 lat 16 g/dobę.
Młodzież 10-15 lat 19 g/dobę, 16-18 lat 21 g/dobę
Dorośli 19-65 lat 25 g/dobę, 66-100 lat 20 g/dobę


Błonnik pokarmowy – źródła w pożywieniu

Błonnik pokarmowy spożyjemy w takich produktach jak:

Produkt

Błonnik pokarmowy

Produkt

Błonnik pokarmowy

Płatki jęczmienne

9,6

Migdały

12,9

Ryż brązowy, suchy

8,7

Morele suszone

10,3

Pieczywo żytnie razowe

8,4

Śliwki suszone

9,4

Płatki owsiane

6,9

Orzechy laskowe

8,9

Płatki kukurydziane

6,6

Rodzynki suszone

6,5

Kasza gryczana, sucha

5,9

Słonecznik nasiona

6,0

Pieczywo mieszane z ziarnami

5,4

Pomarańcza

1,9

Pieczywo żytnie pytlowe

4,9

Truskawki

1,8

Chleb baltonowski

3,3

Śliwki

1,6

Makaron czterojajeczny

2,6

Winogrona

1,5

Ryż biały, suchy

2,4

Sok marchwiowy

1,3

Bagietka

2,2

Sok wielowarzywny

1,2

Herbatniki

1,3

Sok pomarańczowy, klarowany

0,1

Otręby pszenne

42

Sok jabłkowy

0,0



Źródła:

  1. Bienkiewicz M., Bator E., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej

  2. https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/blonnik-wlasciwosci-produkty-bogate-w-blonnik-aa-ziJm-4k1N-m4F6.html

  3. Dietary fiber for the treatment of type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22218620
  4. Water supplementation enhances the effects of high-fiber diet on stool frequency and laxative consumption in adult patients with functional constipation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9684123

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów